Zespó³ Spod Strzechy na I Festiwalu Kuchni Kujawskiej w Lubrañcu |
|
|
|
15.09.2015. |
W dniu 13 wrze¶nia 2015 r zespó³ folklorystyczny "SPOD STRZECHY" reprezentowa³ gminê Brze¶æ Kujawski na I Festiwalu Kuchni Kujawskiej Lubrañcu. Ide± Festiwalu jest promocja lokalnych tradycji kulinarnych. G³ówn± atrakcj± organizowanej imprezy oprócz prelekcji zaproszonych go¶ci oraz jarmarku ¿ywno¶ci tradycyjnej by³ konkurs kulinarny na najlepsz± kujawsk± czarninê.
Brzeska ekipa w walce o kulinarny prymat wyst±pi³a w sk³adzie: Maryla
Kotas, El¿bieta Chybciñska, Marzena Kamiñska i Henryka Jasiñska. Panie
prezentowa³y tradycyjna kujawsk± czarninê - i tu niespodzianka wed³ug
najstarszych podañ opartych na Oskarze Kolbergu na Kujawach czarninê
gotowa³o siê z gêsi, królika lub prosiaka. Reprezentantki Brze¶cia przygotowa³y czarninê z gêsi. Ocenie Jury
podlega³y: smak potrawy, estetyka sposobu podania, prezentacja potrawy i
jej wierno¶æ z tradycj±, pochodzenie produktów wyj¶ciowych, mo¿liwo¶æ
komercjalizacji potrawy, dodatkowo premiowane by³y walory estetyczne
stoiska, jak i stroje osób bior±cych udzia³ w konkursie. Stoisko zespo³u
„Spod Strzechy” wyró¿nia³o siê w¶ród 17 ekip gotuj±cych. Piêkny wystrój
i suto zastawiony stó³ na którym znalaz³y siê nadziewana gêsia szyjka,
pieczona gêsina w jab³kach zasma¿anych w miodzie i ma¶le, faszerowany
kurczak, karczek po staropolsku, kapustka ze s³onink± z bia³a
kie³bask±, ciasto dro¿d¿owe, chleb ze smalcem. Nie mog³o zabrakn±æ
tzw. „owijunki” oraz tradycyjnej kujawskiej nalewki. To wszystko
wp³ynê³o na to, ¿e nasza czarnina zdoby³a pierwsze miejsce. Czarnina i
produkty smakowa³y nie tylko jurorom ale i publiczno¶ci, która licznie
odwiedzi³a nasze stoisko.
|
|
|