01.02.2011. |
Wystawa prezentuj±ca prace archeologiczne na terenie gminy Brze¶æ Kujawski :
1. Historia badañ archeologicznych, cz.I 2. Historia badañ archeologicznych, cz.II 3. ¦rodkowa epoka kamienia 4. Kultura ceramiki wstêgowej rytej 5. Grupa brzesko-kujawska kultury lendzielskiej, cz.I 6. Grupa brzesko-kujawska kultury lendzielskiej, cz.II 7. Grupa brzesko-kujawska kultury lendzielskiej, cz.III 8. Grupa brzesko-kujawska kultury lendzielskiej, cz.IV 9. Grupa brzesko-kujawska kultury lendzielskiej, cz.V 10. Grupa brzesko-kujawska kultury lendzielskiej, cz.VI 11. Grupa brzesko-kujawska kultury lendzielskiej, cz.VII 12. Grupa brzesko-kujawska kultury lendzielskiej, cz.VIII 13. Kultura pucharów lejkowatych 14. Kultura amfor kulistych 15. Od epoki br±zu do ¶redniowiecza 16. Archeologia w ¿yciu Brze¶cia Kujawskiego 17. wystawa - informacje
Prezentacjê przygotowa³: dr Piotr Papiernik Muzeum Archeologiczne i Etnograficzne w £odzi
Ryszard Grygiel ,,Przygody archeologa pod Starobrzesk± lip±"
Wczesny Neolit - Brze¶æ Kujawski - Polska - Sprawozdanie wstêpne z prac wykopaliskowych z lat 1976-1979
Wczesny Neolit - Brze¶æ Kujawski - Polska - Sprawozdanie wstêpne z prac wykopaliskowych z lat 1980-1984
Polska kolebk± sera Jak podaje Rzeczpospolita z dnia 13 grudnia 2012r.., za doniesieniami angielskiego tygodnika naukowego „Nature”, Polska i Kujawy s± prawdziw± kolebk± bia³ego sera. Nasi przodkowie robili swoje produkty ju¿ 7 ty¶ lat temu. ¦lady kwasów t³uszczowych odkryto na naczyniach sitowych wydobytych na stanowiskach archeologicznych zlokalizowanych w okolicach Brze¶cia Kujawskiego. „Znaleziska pochodz± ze stanowisk kultury ceramiki wstêgowej rytej, któr± na Kujawach badamy od ponad 30 lat. Kultura ta datowana jest na okres miêdzy 5300 a 4900 lat przed Chrystusem”- mówi prof. Ryszard Grygiel. „Rewolucyjno¶æ badañ pozwala przesun±æ proces obróbki mleka w Europie o dobre 2 ty¶ lat, dostarczaj± te¿ dowodów na to, ¿e w czasach gdy wiêkszo¶æ osób nie tolerowa³a laktozy, 7 ty¶ lat temu ludno¶æ posiada³a umiejêtno¶æ zmniejszania laktozy w mleku”. Jak podaje Rzeczpospolita „warzenie sera pozwoli³o wczesnym rolnikom, którzy przywêdrowali nad Wis³ê z Bliskiego Wschodu, prze¿yæ w znacznie ch³odniejszym klimacie ni¿ ich przodkowie”.
|
|
|